NA ZAČETKU

Vse pravljice se začnejo z nekoč … in vse v njih je res.

Torej: bilo je nekoč, pred … leti.

Bili so kantavtorji, odlični, a brez svojega festivala. Razdrobljeni so se utapljali v poplavi estradne muzike! In malo so furali safer, bi rekel Ntoko.

Potem pa ti pride poletje, Petkovškovo nabrežje. Leto 2000. In Ksenija Jus, ki si za malo denarja in z organizatorsko spretnostjo ob baru Čarli-Charlie ob Ljubljanici izmisli Kanta-fest, na katerem so se v prestolnici od prvega avgustovskega ponedeljka do petka izmenjavali različni glasbeni ustvarjalci (med njimi Andraž Polič, Peter Andrej, Dušan Hedl itd.).

Kasneje (2003) je Peter lepi ideji o festivalskem druženju pesnikov in kant-avtorjev, ki je bila v »ozračju« še od sedemdesetih, dodal še »pogon in volan«, da je festival krenil, ne da bi zapeljal v jarek. Kanta-fest je postal Kantfest.

Aprila 2003 se je zgodil prvi Kantfest pod okriljem Cezama – centra za mlade Ruše v koprodukciji s klubom KU-KU. Ob tem je izstrelil tudi prvo ploščo, na kateri so: Ksenija Jus, Jernej Mažgon, Damir Knez, Vasja Eigner, duo Tomi Lorber & Vojko Hlupič, Tadej Vesenjak, Gorazd Lampe, Dani Kavaš, Peter Andrej in Andraž Polič.

Od takrat je vse drugače.

Rodil se je Kantfest in se začel dreti »Na kant ali v kanto?« In so vsi mislili, mali se zajebava.

Pa se ni!

Zdaj pa imate, iz rodnih Ruš je postal mariborski, ljubljanski, mednaroden, Evropska prestolnica kantavtorstva in zdaj je tu s svojo 14. edicijo. V teh letih ga mečejo hormoni in upira se fotru in mami in gravitaciji, ki bi ga rada potegnila vase. Ampak vztraja. Včasih celo daje občutek, da se razvija (u svakom pogledu).


NEKAJ TRDNIH DEJSTEV

Mednarodni festival kantavtorstva KANTFEST INTERNATIONAL – temelji na koprodukciji Cezama – centra za mlade iz Ruš, Kluba kulturnih ustvarjalcev KU-KU, Maribor, kasneje pa so se pridružili in njegovemu razvoju botrovali še CUK Kino Šiška, Ljubljana in Kulturni klub Nomadi, Ljubljana, ki pod producentskim vodstvom Petra Andreja tokrat sodelujejo že v 14. KANTFESTU INTERNATIONAL 2016.

Producent pod skupno streho festivala uspešno združuje izvajalce, partnerje, sponzorje in sodelovanje Ministrstva za kulturo.

Festival je od leta 2010 dalje uspel razviti mednarodno prepoznavnost in sodelovanje z mednarodnimi partnerji, s tem korakom je uspel v svoj program ne le pritegniti kantavtorje iz internacionalne scene, ampak je uspel ohraniti povezavo in sodelovanje z mednarodnimi organizatorji in njihovimi sorodnimi festivali ter pridobiti nove (Beograd, Sarajevo) k dosedanjim: Tallaght Community Arts Centre, Dublin-Irska, FUN&LEARN, Innsbruck-Avstrija, Millenium Arts, Giurgiu-Romunija, Århus Sangskriver Vaerksted, Åarhus– Danska.

Povsod tu, v omenjenih mestih, se je doslej predstavljala aktualna slovenska kantavtorska produkcija in ne glede na jezikovne bariere požela bučne odmeve. Nekatere od tujih avtorjev iz teh koncev smo poleg naših že predstavili širom Slovenije (Evropska prestolnica kantavtorstva 2012, dansko, avstrijsko, irsko kantavtorstvo na Kantfest International 2013 …).

Temu so od 2014 do 2016 na festivalu sledili; hrvaška, irska, srbska, angleška in bosanska scena v spremstvu naših najboljših kantavtorjev.


ŽIRIJA FESTIVALA

Brez nje ne bi bilo festivala.

Jani Kovačič, Jure Potokar, Urška Čop – Šmajgert, Teja Klobčar, Adi Smolar in Gregor Bauman skrbijo za letošnjo selekcijo. V preteklosti so to delali še: Katarina Juvančič, Xenia Jus, Rok Jurič, Bojan Sedmak, Drago Mlinarec … Ti z uglednostjo svojih imen na področjih, na katerih delujejo, zagotavljajo referenčnost žirije in odločitev, ki jih ta sprejema v imenu festivala.


NAGRADE

Nagrade, ki smo jih uvedli in jih podeljujemo, ne želijo spodbujati zagrizene tekmovalnosti, ampak je njihov namen na humoren način – kar je razvidno že iz samih imen nagrad (nagrajenci dobijo v dar prave kante za smeti) – spodbujati izbrane avtorje.

Žirija jih je doslej podeljevala trem najzanimivejsim ustvarjalcem festivala. Glavna nagrada: ZLATA KANTA (snemanje single plošče) omogoča avtorju, da lažje pride do svojega prvenca. Druga in tretja nagrada: SREBRNA IN BRONASTA KANTA (povabilo in nastop na festivalu LOR). Odslej uvajamo novo nagrado VOX POPULI, ki jo podeli občinstvo. Uvajamo torej glas ljudstva.


CD KOMPILACIJA FESTIVALA

Vsako leto za festivalom ostane CD-kompilacija, ki na ta način arhivira festivalsko dogajanje pa tudi novo slovensko produkcijo. Plošče so namenjene promociji nastopajočim in se doslej niso prodajale.


POVEZAVE

Klikni novejše:
http://www.sigic.si/kantavtorske-kvante-kantfest-2016.html

Klikni starejše:
http://www.sigic.si/stopiti-moramo-skupaj.html
http://www.sigic.si/kje-in-kdaj-kantfesta.html
http://www.mladina.si/97655/trubadurji-in-uporniki/
http://www.pogledi.si/kritike/kantavtorji-nove-generacije
http://www.primorske.si/Plus/7–Val/Poklic–kantavtor

_56420f284ba77
zlata-mojci-prejac
04-fergus-01
andrej-trobentar-03
its-mine-silver-bin-goes-to-ireland